A karikagyűrű története

14Egy karika, ami a szerelmet és a soha el nem múló érzelmeket szimbolizálja. Egy gyűrű, melynek látványától olvadozunk. Egy karikagyűrű, mely az életünk része.

Karikagyűrű jelentése

A kör több ősi kultúrához hasonlóan Egyiptomban is az örökkévalóság, valamint a Nap és a Hold jelképe volt. A körkörös forma kifejezi a soha el nem múlást, jelképezi, ahogy a szerelem és az egymás iránti érzések az egyik féltől a másikig körben-körben, örökkön-örökké megmarad. A gyűrű közepén lévő lyuk kapuként, ajtóként nyílik a jövő eseményeire.

Története

A gyűrű már nagyon régről szimbóluma a férfi és nő között szövetségnek. A jegygyűrű története az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Az első gyűrűk, karkötők a Nílus partján növekedő sás-, nád-, kákalevélből készültek.

A XVIII. században a gyűrűk folyamatosan kiszorították az addigi jegyajándékokat, például a jegykendőt.

A XIX. században már egyre gyakrabban a gyűrű lett az érzelem első számú kifejezője. Általában ezüst volt, szív forma, vagy három kő díszítette. Egy lány több ajándék gyűrűt is viselhetett egyszerre, több udvarlótól is. Későbbiekben pedig ezeket lecserélte a legkomolyabb udvarlótól kapott arany gyűrűjére. És ettől kezdve "elgyűrűzött" lánynak nevezték.

Az esküvőgyűrű a templomi szertartás szimbóluma volt, a házas állapotot jelentette. Később az esküvőgyűrű jelentősége megnőtt, ez lett az eljegyzés kifejezője is. A jegygyűrű viselése a házasságra való elköteleződés jele lett. A XIX.-XX. század fordulóján a vőlegény vitt gyűrűt a menyasszonyának, aki kendőt adott neki, majd mindketten vettek egymásnak egy gyűrűt, vagy a vőlegény vásárolta meg őket. Az is szokás volt, hogy a menyasszony a jegygyűrűje mellé egy kísérőgyűrűt is kapott.

A mai szokás szerint a férfi két gyűrűt ad a menyasszonynak és egyet vesz magának is, amit a házasságban is viselni fog.

Manapság divat, hogy a vőlegény egy köves gyűrűvel kéri meg párja kezét, majd az esküvőre közösen vásárolnak karikagyűrűt. De olyan szokás is van, hogy a kísérő gyűrűvel csak megkéri a menyasszony kezét, majd kicsivel később karikagyűrűvel családias eljegyzést is tartanak. Ekkor a bal kéz gyűrűs ujjára húzzák fel, majd ugyanez a gyűrű az esküvőn a jobb kéz negyedik ujjára kerül át. A bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér, ezért ez az ujj alkalmas a szerelemmel kapcsolatos gyűrű viselésére.

AXX. században vált szerelmi záloggá a sima karika. Divat lett a német területekről származó belülre vésett szöveg, amin általában a házasulandók neve állt, és a házasságkötés dátuma.

Manapság már nemcsak sima karikagyűrűket kaphatunk, hiszen szebbnél szebb fehér, sárga és vörös arany gyűrűk, vésettek, egyedi formavilágú, változatos színű, európai divat szerinti különlegességek közül választhatnak a házasság előtt álló párok.

Forrás: http://www.bulvaros.hu